Zpráva náměstka starosty SDH Labuť za rok 2012

20.01.2013 17:08

Drazí členové, vážení hosté, dámy a pánové. Ještě jednou Vás všechny srdečně vítám na dnešní výroční valné hromadě Sboru dobrovolných hasičů v Labuti, na které jsme se sešli, abychom uplynulý rok zhodnotili a zároveň si také stanovili hlavní cíle, kterých bychom měli v roce následujícím dosáhnout.

Nezbývá mi než začít smutnou událostí, jak již bylo zmíněno v úvodu dnešního jednání, na podzim loňského roku nás opustil náš dlouholetý starosta a kamarád Jarda Žalud. Byl to tahoun našeho sboru, kterému věnoval většinu svého volného času. Odešel tak nejen dobrý kamarád, ale také funkcionář, který po dlouhá léta sbor stmeloval a i v krizových obdobích jej nenechal padnout. Ostatně účast na jeho pohřbu, kde se s ním drtivá většina z nás naposledy rozloučila, svědčí o jeho lidských kvalitách. Sbor dobrovolných hasičů Labuť, který vstupoval do roku 2012 s členskou základnou čítající 43 členů tak opustil jeden z jeho nejvýraznějších členů.

Tato smutná událost však nebyla jedinou změnou v členské základně. V průběhu roku 2012 bylo ukončeno členství dalším 5 členům. Výbor byl usnesením valné hromady ze dne 12.10.2012 pověřen, aby s neaktivními členy projednal neplnění jejich základních členských povinností a vyzval je, aby zvážili své další setrvání ve sboru. Výbor na základě tohoto zadání vytipoval členy, kteří se v posledních dvou letech ani jednou nezúčastnili jednání valné hromady nebo se aktivně nepodíleli na nějaké sporotvní či kulturní akci. Těmto členům byl zaslán dopis s tím, aby zaujali stanovisko ke svému dalšímu členství. Konkrétně se jednalo o Josefa Cudráka, Michala Bebra, Jana Horváta a Pavla Moronga. Bližší informace a závěry uslyšíte v dalším průběhu jednání, ihned poté, co zazní všechny zprávy o činnosti sboru. Posledním členem, který na vlastní žádost ke konci roku opustil naše řady, je Bohouš Gašpárek, který se kvůli změně bydliště nemůže nadále činnosti ve sboru aktivně věnovat. Členskou základnu SDH Labuť tak k 1.1.2013 tvoří 37 řádných členů. Průměrný věk členů je 43 let.

Nyní něco k činnosti sboru. Rok 2012 jsme zahájili uspořádáním turnaje v křížové sedmě. Ten proběhl 25. února 2012 a v konkurenci sedmi zúčastněných dvojic, nejlépe obstáli Jirka Peterka st. a Šimon Dulovec. S ohledem na kladné ohlasy zúčastněných hráčů jsme se rozhodli tuto akci minimálně v letošním roce zopakovat.

Jaro se neslo ve znamení kácení topolu a jeho následného zpracování. Díky této činnosti, kdy bylo odpracováno celkem 176 hodin, a která nakonec zabrala několi víkendů, jsme zajistil dřevo do klubu na několik topných sezón. Brigád se zúčastnilo celkem 13 členů. Někteří pouze jednou, jiní docházeli téměř pravidelně, jak vyplývá z vedeného deníku brigád. Kus práce nás na jaře letošního roku ještě čeká při zpracování zbylé části kmene.

V roce 2012 se naše družstvo zúčastnilo celkem 8  sportovních klání, především závodů v požárním útoku. Bližší informace o složení družstev a výsledcích Vám sdělí  ve své zprávě velitel. Co se týče údržby hasičské techniky a hasičárny, odpracováno bylo celkem 62 hodin.

Náš sbor i v letošním roce zorganizoval soutěž v požárním útoku, která proběhla 14. července. Jednalo se už o pátý ročník a přes nepříliš pěkné počasí se akce v celku vydařila. Postupně získáváme organizační zkušenosti, naší slabinou však i nadále zůstává nepříliš kvalitní povrch soutěžní plochy. Na tom bychom v letošním roce rádi zapracovali. Večer následovala v pískovně taneční zábava pod širým nebem, které se zúčastnilo zhruba 120 lidí. Ti si akci užili a to i přesto, že byla pořádná zima.

Koncem července jsme trochu netradičně oproti předchozím rokům pořádali turnaj v nohejbalu trojic. Nevím, zda to bylo změnou termínu nebo tím, že se jednalo o 13. ročník, ale účast byla nejslabší v historii. Akce tak nedopadla podle našeho očekávání, přijali jsme proto některá opatření a letošní 14. ročník snad bude, co do účasti, úspěšný.

Závěr roku jsme společně oslavili v klubovně silvestrovskou zábavou. Ne všechno se nám, ale dařilo. Bohužel jsme nestihli zrekonstruovat chodbu v této budově, o střeše hasičské zbrojnice ani nemluvě. Rekonstrukce chodby byla alespoň započata výrobou vstupních dveří, s dalšími pracemi bychom měli navázat hned na jaře letošního roku. Od rekonstrukce střechy hasičské zbrojnice jsme prozatím upustili, do návrhu rozpočtových požadavků pro rozpočet obce Staré Sedliště jsme pro letošní rok zařadili zavedení elektriky do pískovny, kde počítáme s naší spoluúčastí ve formě přípravných prací(výkopové práce apod.) K tomuto kroku nás vedla další nemilá skutečnost loňského roku a to vloupání do klubu. Výsledkem byla odcizená nová televize, nějaké zboží a právě také 120m dlouhý prodlužovací kabel, který jsme používali k připojení pískovny na elektrickou síť. Dořešení vloupání do klubu bude ještě předmětem dalšího dnešní jednání, kompletní plán činnosti na rok 2013 rovněž.

Závěrem bych snad jen dodal, že v roce 2012 byl po celý rok zajištěn provoz klubu i když po červencové valné hromadě to nevypadalo zrovna růžově. tímto bych chtěl apelovat na všechny členy, aby se pokud to bude možné službě v klubu nevyhýbali. Stávající stav, kdy se střídá stále několik stejných členů, je dlouhodobě neudržitelný. A byla by nesmírná škoda, aby musela být hospoda uzavřena, protože tím by prakticky skončil veškerý kulturní život v Labuti.

Děkuji všem členům, kteří se na činnosti sboru podílejí, děkuji obci Staré Sedliště za podporu a děkuji spřáteleným sborům ve Starém Sedlišti, v Novém Sedlišti a na Hošťce za spolupráci při pořádání různých společenských akcí.

 

Přeji Vám mnoho úspěchů, zdraví a elánu do dalšího roku, který je před námi.